Ξεκινά το εορταστικό ωράριο – Τι ώρες θα είναι ανοιχτά τα καταστήματα

Σε ρυθμούς Πάσχα κινείται η χώρα καθώς από σήμερα μπαίνει σε εφαρμογή το εορταστικό ωράριο λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων

Το ωράριο το οποίο έχουν προτείνει οι εμπορικοί σύλλογοι είναι συνεχές, από τις 9 το πρωί μέχρι τις 9 το βράδυ για σήμερα και αύριο και μέχρι τις 5 το απόγευμα το Σάββατο ενώ για την Κυριακή 28 Απριλίου προτείνουν τα μικρά εμπορικά καταστήματα να λειτουργήσουν από τις 11 το πρωί μέχρι τις 4 το απόγευμα.

Από την πλευρά του ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων και Λιανικής Πώλησης Ελλάδος προτείνει για την Κυριακή, στα μέλη του, δηλαδή στα μεγάλα καταστήματα, τα πολυκαταστήματα και τις αλυσίδες καταστημάτων να λειτουργήσουν από τις 11 το πρωί έως και τις 8 το βράδυ.

Εορταστικό ωράριο: Ανοιχτά από το πρωί μέχρι το βράδυ τα καταστήματα τη Μεγάλη Εβδομάδα

Σε ό,τι αφορά στο ωράριο της Μεγάλης Εβδομάδας, όλα τα μαγαζιά θα λειτουργήσουν με συνεχές ωράριο από τις 9 το πρωί μέχρι τις 9 το βράδυ από Μεγάλη Δευτέρα έως και Μεγάλη Πέμπτη ενώ για την Μεγάλη Παρασκευή τα μικρά μαγαζιά προτείνεται από τους εμπορικούς συλλόγους να λειτουργήσουν από τη 1 το μεσημέρι έως και τις 7 το απόγευμα ενώ ο ΣΕΛΠΕ προτείνει στα μέλη του να λειτουργήσουν από τη 1 το μεσημέρι έως και τις 9 το βράδυ.

Για το Μεγάλο Σάββατο ο ΣΕΛΠΕ προτείνει λειτουργία των καταστημάτων από τις 9 το πρωί έως και τις 9 το βράδυ ενώ οι εμπορικοί σύλλογοι προτείνουν ωράριο από τις 9 το πρωί μέχρι τις 3 το μεσημέρι.

Την Κυριακή του Πάσχα την Δευτέρα και την Τρίτη τα καταστήματα θα είναι κλειστά.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, την Τρίτη θα είναι κλειστά λόγω μεταφοράς του εορτασμού της Πρωτομαγιάς.

Σε ισχύ και το Καλάθι του Πάσχα

Το «Καλάθι του Πάσχα» εφαρμόζεται για δεύτερη συνεχή χρονιά, σε συνέχεια με το «Καλάθι του Νοικοκυριού», προκειμένου να συγκρατηθούν οι τιμές σε προϊόντα με αυξημένη ζήτηση. Σε αυτό, εντάσσονται 4 κατηγορίες τροφίμων τα οποία γεμίζουν το πασχαλινό τραπέζι των καταναλωτών: αρνί, κατσίκι, τσουρέκι, πασχαλινά σοκολατένια αυγά και αντίστοιχα προϊόντα.

Στόχος η τιμή του οβελία να διατηρηθεί στα περσινά επίπεδα, στα 10 ευρώ το κιλό. Σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε από το ΙΕΛΚΑ σχετικά με τις δαπάνες και τις συνήθειες των καταναλωτών το φετινό Πάσχα, εκτιμάται πως μεσοσταθμικά η φετινή δαπάνη ανά νοικοκυριό θα ανέλθει σε 190 ευρώ εκ των οποίων τα 120 ευρώ για είδη παντοπωλείου και 70 ευρώ για άλλα είδη, όπως δώρα.

Παράλληλα, το ΙΝΚΑ υπολόγισε ότι το τραπέζι του Πάσχα (το βράδυ της Ανάστασης και ανήμερα το Πάσχα) για 6 με 8 άτομα, θα κοστίσει φέτος 355,88 ευρώ, αυξημένο κατά 6% σε σχέση με πέρσι.

Τι αλλάζει φέτος στο πασχαλινό τραπέζι 

Διαφορετικές διατροφικές συνήθειες θα έχουν φέτος το Πάσχα οι Έλληνες καταναλωτές σύμφωνα με τα αποτελέσματα έρευνας του Ινστιτούτου Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών (ΙΕΛΚΑ) που πραγματοποιήθηκε τον Μάρτιο 2024 με δείγμα 800 καταναλωτές από όλη την Ελλάδα.

Συγκεκριμένα, ένα στα τέσσερα νοικοκυριά θα ταξιδέψει εκτός αστικών κέντρων για το Πάσχα, τα οικογενειακά τραπέζια θα είναι μικρότερα με περισσότερες παρασκευές στο σπίτι ενώ παραμένει σταθερή η δαπάνη για αγορές, στα 190 ευρώ ανά νοικοκυριό, όπως προκύπτει από την έρευνα του ΙΕΛΚΑ.

Αναλυτικότερα, από την έρευνα του ΙΕΛΚΑ προκύπτει ότι η πλειοψηφία των αγορών του Πάσχα θα γίνει τη Μεγάλη Εβδομάδα. Συγκεκριμένα μόνο το 35% θα κάνει τις αγορές νωρίτερα. Το 4% θα κάνει τις αγορές του το ερχόμενο Σαββατοκύριακο, το 53% την Μεγάλη εβδομάδα και το 9% τελευταία στιγμή.

Η συνολική δαπάνη για αγορές το Πάσχα αναμένεται να παραμείνει σταθερή με μία τάση μείωσης με βάση τις απαντήσεις των καταναλωτών. Το 40% εκτιμά ότι θα μειώσει τις αγορές του, ενώ το 34% ότι θα τις αυξήσει. Το 26% θεωρεί ότι θα μείνει αμετάβλητη. Μεσοσταθμικά εκτιμάται ότι η φετινή δαπάνη για το Πάσχα ανά νοικοκυριό θα ανέρχεται σε 190 ευρώ, 120 ευρώ για είδη παντοπωλείου και 70 ευρώ για άλλα είδη, όπως π.χ. δώρα

Ένα στα τέσσερα νοικοκυριά (26%) δηλώνει ότι θα ταξιδέψει το Πάσχα εκτός των αστικών κέντρων σε χωριό ή νησί. Το ποσοστό αυτό την προηγούμενη δεκαετία έφτανε ακόμα και το 53%.

Τα οικογενειακά τραπέζια αυτών των ημερών θα είναι μικρότερα σε σχέση με το παρελθόν. Το 43% δηλώνει ότι θα συμμετέχει σε μεγάλα οικογενειακά τραπέζια άνω των 10 ατόμων. Το ποσοστό αυτό είναι αυξημένο σε σχέση με το 40% του 2023, αλλά σαφώς μειωμένο σε σχέση με το 67% του 2019.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, αυξάνεται η τάση Do-It-Yourself (DIY) όσον αφορά τη μαγειρική και τη ζαχαροπλαστική. Δηλαδή οι καταναλωτές επιλέγουν να φτιάξουν μόνοι τους γλυκά και άλλα πασχαλινά είδη σε μεγαλύτερα ποσοστά σε σχέση με το παρελθόν. Το ποσοστό που θα φτιάξει γλυκά στο σπίτι ανεβαίνει από το 43% στο 50% και το βάψιμο αυγών ανεβαίνει από το 62% στο 79%.

Όσον αφορά το αρνί και το κατσίκι, το σούβλισμα του αρνιού αν και καταγράφεται μία αύξηση σε σχέση με το 2023, σε σχέση με το παρελθόν, τα ποσοστά είναι χαμηλά. Συγκεκριμένα, 33% δηλώνει ότι θα σουβλίσει αρνί έναντι 32% το 2023, όταν το ποσοστό 2019 ήταν στο 67%. Το ψήσιμο στο φούρνο καταγράφεται αυξημένο από 40% σε 46%.

Σύμφωνα με το ΙΕΛΚΑ, αυτή η εξέλιξη σε συνδυασμό με τον μειωμένο αριθμό ατόμων στα οικογενειακά τραπέζια μεταφράζεται σε εκτιμήσεις για αγορές μικρότερες ποσοτήτων, αλλά και την επιλογή διαφορετικών «κοπών» για τα είδη κρέατος από τους καταναλωτές.

Το 42% δηλώνει ότι θα αγοράσει αρνί ή κατσίκι από το κρεοπωλείο, ενώ το 31% από το σούπερ μάρκετ. Ένα μειωμένο ποσοστό 9% (έναντι 12% το 2023) δηλώνει ότι θα κάνει πασχαλινό γεύμα στον κλάδο της εστίασης.